Kerstmis 2021

“Soms breekt uw licht in mensen door, onstuitbaar zoals een kind geboren wordt” (dichtregel van Huub Oosterhuis).

Hoe anders dan anders dit jaar ook geweest is, het gaat Kerst worden. En ik heb het gevoel dat we in deze tijden van zorgen, boosheid en onverdraagzaamheid dat feest harder nodig hebben dan ooit. Laten we de wereld een beetje versieren, met lichtjes en bling. En laten we beginnen bij onszelf.

Misschien maakt de kersttijd ons zachter, ontspannener, dat we begrip opbrengen voor de keuzes en de moeiten van een ander.

Het is natuurlijk altijd ontroerend als er een nieuw mensenkind ter wereld komt. Een huis waar net een kind geboren is, is anders: stiller, mensen zijn zich bewust van het wonder en de kwetsbaarheid van het leven. Minstens zo ontroerend is het om je te realiseren dat in het kind van kerstmis God zelf afdaalt en bij ons ter wereld komt. Dat God ons nabij wil zijn en hetzelfde mensenleven leiden als wij.

Kerstbijeenkomsten


Als stadsdominee ben ik betrokken bij verschillende kerst-activiteiten. Natuurlijk hoopt iedereen dat we zo min mogelijk corona-maatregelen nodig zullen hebben rond de kersttijd. Maar dat is nu nog niet te zeggen. Onverhoopte beperkingen zullen we hier publiceren, ik schrijf nu maar zoals we het ons voorgenomen hebben. Zie ik je die week ergens?

Op zaterdag 18 december van 17-19 uur de feestelijke kerstlichtjestocht door de binnenstad.

Volg het lichtspoor door smalle straatjes, langs oude panden, over pleintjes en bruggen en blijf luisteren bij zangers en muzikanten, kijk naar dansers en jongleurs en ontmoet onderweg herders, engelen en het kind in de kribbe.

Op vrijdag 24 december van 21.30-22.30 uur is er een ingetogen en intieme kerstnachtviering in de Amersfoortse Zwaan. Het ensemble ‘Carminis Consort’ speelt en zingt oude kerstmuziek uit verschillende landen, ik lees het kerstevangelie en hou een overweging.

Op zaterdag 25 december van 10.30-12 uur de kerstviering in de Amersfoortse Zwaan. Een dienst met bekende en nieuwe liederen en mooie muziek, met een eigentijdse uitleg van oude woorden, met gebed en ritueel. Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van de kerk. Samen maken we het feestelijk. Koffie en eigengebakken kerstbrood na afloop.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken