VEERkracht in de VEERtigdagentijd

In het wonderlijke jaar van een pandemie, is het er weer: het 40-dagenboekje van wijkgemeente de Bergkerk. Het thema van het 40-dagenboekje is gekozen en geïnspireerd door de omstandigheden van nu. VEERKRACHT – spanning en ontspanning, last en lust; het elastiek van ons leven kan dat doorgaans prima aan. Zelfs na ernstige trauma’s kunnen mensen weer opveren. Kun je veerkracht oefenen? We gaan in dit 40-dagenboekje op zoek. Samen met bekende personen uit de Bijbel gaan we op zoek of we onze eigen VEERKRACHT en die van anderen kunnen vergroten.

Voor dit boekje schreef ik onderstaande tekst:

‘Veerkracht heeft te maken met vitaliteit, of je de energie en de moed hebt om jezelf te herpakken na tegenslag. Samen zingen helpt mij om die veerkracht aan te boren. Ik mis deze bron van vreugde en kracht dit jaar echt – en duizenden koorzangers met mij. Ik heb gezongen met dirigenten die de maat ‘slaan’, als een hamer een spijker, bij elke slag verder naar beneden. En met dirigenten die hun zangers vooral het ´tikpunt´ laten zien: het laagste punt van de hand, van waaruit die weer opveert. Als een jojo die aan het eind van zijn touwtje precies op het goede moment één klein rukje nodig heeft om weer naar boven te klimmen. Die weg omhoog geeft een zanger vleugels. Het is als springen op een trampoline: niet het neerkomen is het belangrijkste, maar het opgegooid worden. Veerkracht is geen fysieke kracht maar de kracht van verbeelding, vertrouwen en verbinding. De muzikale verbeelding van de dirigent, samen met de verbinding die ontstaat tussen zangers, dirigent en muziek geeft energie en doet je boven jezelf uitstijgen.


Ook wie geen dirigent is, kan het verschil maken tussen anderen neerdrukken of juist opgooien, afremmen of juist een zetje geven op de weg omhoog. Veerkracht is de kracht die je nodig hebt om op te staan. Want met de woorden van de dichter Constantijn Huygens: ” ’t En is geen schand te vallen, ’t is schand niet op te staan”.’

Afbeelding: ‘muziek maken en met een jojo spelen tegelijkertijd‘ Jan Lucas van der Beek, 1791, Rijksmuseum Amsterdam

Start met typen en druk op Enter om te zoeken