Verhalen-voorstelling ‘Hoe het begin begon’

Zaterdag 4 januari opende ik het nieuwe jaar met een muziektheatervoorstelling in de Amersfoortse Zwaan. De ruimte van de Amersfoortse Zwaan / Lutherse kerk is 700 jaar geleden speciaal gebouwd om verhalen te vertellen: Bijbelverhalen. En levensverhalen van mensen. En waarom niet nog veel meer verhalen? Want verhalen vertellen is belangrijk en verbindt mensen met elkaar en met hun geschiedenis.

Verhalen die verteld moeten worden – dat is ook het thema van de grote roman van het afgelopen jaar: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Verhalen moeten worden verteld. Omdat verhalen vertellen helpt om dingen te begrijpen. Omdat verhalen betekenis geven aan de gebeurtenissen, omdat ze ordenen, oorzaak en gevolg en rode draden bloot leggen. Of in de woorden van Pfeijffer: “Omdat we mensen zijn en dat is wat mensen sinds mensenheugenis doen: ze vertellen elkaar verhalen. De dag dat we ophouden met elkaar verhalen te vertellen verkruimelt empathie met medemensen, stort de samenleving als samenwerking in.”

Daarom heb ik als stadsdominee Rood Mos uitgenodigd om dit jaar vier avonden verhalen te komen vertellen. Verhalen die orde scheppen in de chaos waar alles uit ontstaan is en de chaos die ieders leven is. Verhalen die grappig zijn en nieuwsgierig maken. Het zijn steeds verhalen over hoe het begin begon. Scheppingsverhalen, oerverhalen. En om het echte wintergevoel toch ergens vandaan te krijgen speelde Rood Mos dit keer scheppingsverhalen uit het Hoge Noorden, over sneeuw en ijs, donker en licht….

We luisterden naar Samhita Mundkur, indiase zang en slagwerk, naar Maarten Zaagman, melodisch slagwerk (marimba) en saxofoon en vooral naar Albert Hoex, acteur/verteller. Hij vertelde van Raaf die zichzelf geschapen heeft maar daarna ook niet precies wist hoe het verder moest. Over mus en sneeuwhoen en over het eerste feest op aarde. Over de ijzige hemel waarachter het licht verstopt zit.
Wij luisterden ademloos. En gingen huiswaarts met een hart vol nieuwe gedachten over hoe de wereld misschien wel in elkaar zit.

Je bent van harte uitgenodigd voor de volgende voorstellingen: op 7 maart en 13 juni, om 19.30 uur in de Amersfoortse Zwaan. Entree: € 10,-

Start met typen en druk op Enter om te zoeken