Kerstzootje

Een nieuwe column in De Stad Amersfoort (13 dec.2023)

Kerstzootje

Op social media komen de mooiste plaatjes voorbij. Je ziet iemand in bikini op een zonnig palmenstrand. Maar wat je niet ziet of ruikt is de enorme vuilnisberg die er vlak naast ligt te roken. Dat is de achterkant, die moffelen we liever weg. Reclame, naïviteit, opschepperij of misleiding? Instagram versus realiteit.
Je kunt de verkiezingen winnen met de belofte van zulke zonnige stranden, van een Nederland zonder vluchtelingen. Maar de realiteit van Europese verdragen en mensenrechten laat zien dat dat niet mogelijk is. Verkiezingen versus realiteit.

Ik zou trouwens ook liever geen vluchtelingen in Nederland willen. Maar dan omdat er geen mensen meer hoeven te vluchten naar een ver, vreemd land. Omdat er overal vrede is, omdat lhbti’ers niet langer vervolgd worden in hun eigen land, omdat de corrupte regimes hun leven gebeterd hebben en eerlijke processen wereldwijd gewaarborgd zijn. Dromen versus realiteit.

Veel mensen denken ook aan de kerk als een soort instagramplaatje: daar komen allemaal keurige mensen, netjes getrouwd, met twee welopgevoede kinderen en een modaal inkomen. En ze geloven allemaal hetzelfde. De realiteit is opnieuw anders. De Britten noemen het Messy Church, de kerk waar je welkom bent, ook al is je leven rommelig, messy. Je hebt een patchwork gezin, of bent alleengaand, je hebt geldzorgen, een onzichtbare handicap, je hebt last van eenzaamheid of juist van FOMO en je overvolle programma. Bijna ieders leven is bij tijd en wijle rommelig en chaotisch. Chaos is soms het teken dat je verdrinkt en een reddingsboei nodig hebt. Maar soms is chaos nodig zodat er iets nieuws kan ontstaan. De kerk noemt dat Heilige Geest, de wind waarin Gods aanwezigheid en inspiratie bij mensen herkend wordt. Soms worden er dan wat oude zekerheden door de war blazen en is je leven een niet erg instagrammable zootje.

De kerk is trouwens zelf begonnen als een zootje. Het leven van Maria stond flink op zijn kop toen de engel Gabriel haar ‘gezegend’ had genoemd. Ik denk dat ze het zich anders had voorgesteld. Toch zei ze ja tegen God. Een tienermoeder die ver van huis een onwettig kind krijgt, als teken van God die het leven van mensen wil delen. Dat vieren we met Kerst. En als je naar de kerk wil komen in je mooiste kerstoutfit, met je echtgenoot en twee kinderen dan ben je welkom. Maar als je met je date komt, of alleen, in een gewone broek en trui en zonder te weten wat je eigenlijk gelooft – dan ben je net zo welkom. Realiteit, gezien in hemels Licht.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken