Foto expositie Kei Heilig geopend

Zaterdagmiddag 11 juni 2022 was de afronding van de fotowedstrijd en het begin van de foto-expositie met het thema ‘Kei-Heilig’. De fotowedstrijd was uitgeschreven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Amersfoortse Zwaan als stadskerk. Meer dan 60 foto’s werden ingestuurd door fotografen uit Amersfoort en omgeving. Hun foto’s tonen wat zij ieder persoonlijk als ‘heilig’ beschouwen in of rond de stad. Diederiek van Loo legde uit dat ‘heilig’ feitelijk betekent ‘apart gezet’. En dat is precies wat er gebeurt in deze bijzondere collectie foto’s. Iedere fotograaf belicht een specifiek onderwerp op een eigen persoonlijke manier. Natuur, gebouwen, mensen, of historie krijgen zo met een uniek gekozen lichtval of lijnenspel speciale aandacht en laten je op een andere manier kijken naar alledaagse dingen.

Fotograaf Lianne ter Maat vertelde hoe de jury, naast haar bestaande uit Thomas Thijssen en Lydia Vroegindeweij, te werk was gegaan. Een eerste uitstalling van kleine prints van alle (anonieme) foto’s leidde tot een selectie van circa 35 foto’s. Deze ‘longlist’ werd gevolgd door discussie en weging met behulp van de korte teksten die de makers hadden meegestuurd over hun werk. Daarna gaf elk jurylid individueel punten van 1 tot 10 en die optelsom leidde uiteindelijk tot de selectie van de 15 mooiste foto’s. Die zijn in een groot formaat (50×70 cm) afgedrukt en ingelijst. Samen vormen ze een bijzondere expositie die nog de hele zomer te zien elke zaterdag en zondag van 12 tot 15 uur.

De foto van Melina Böhne kreeg de meeste punten van de jury. Voor de gelegenheid versierden we de kerk binnen en buiten met een collectie oude (niet meer werkende) camera’s. De winnares kreeg daarom naast grote roem en eer bovendien een toepasselijke ketting omgehangen. De tweede prijs was voor Gert Bremer en de derde voor Liesbeth van ’t Hof. Alle makers van deze 15 geëxposeerde foto’s krijgen na afloop hun ingelijste vergroting mee naar huis. Tevens is er een prachtig boekje gemaakt waarin alle 35 foto’s van de ‘longlist’ bijeen zijn gebracht. Het boekje is voor € 10,- te koop in de kerk en bij Boekhandel Veenendaal.

Nieuwsgierig geworden naar de resultaten? Kom kijken in de Amersfoortse Zwaan (Langestraat 61). Daar is de expositie te zien en kunnen bezoekers bovendien een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Welke foto wint wordt bekend gemaakt op zaterdag 28 augustus om 16.00 uur in de kerk.

Hier is het openingswoord terug te lezen van Diederiek van Loo:

Start met typen en druk op Enter om te zoeken