Wereldvluchtelingendag

Je naam. Zoals je ouders je noemen bij het begin van je leven, zo als je bekend staat bij je vrienden. Je naam dat ben je zelf. Het was ontroerend om de namen te noemen van een honderdtal van de 44.000 mensen die omgekomen zijn tijdens hun vlucht naar Europa. Verdronken in zee, gestorven in de bergen, door geweld in AZC’s, hun lichamen gevonden of nog altijd vermist. Ze waren op zoek naar veiligheid, naar een nieuw begin, naar een plek waar ze welkom zijn. Maar Europa hield en houdt de grenzen gesloten. Een mooie, intense bijeenkomst op het Burgemeester Brouwersplantsoen, georganiseerd door door Dagmar Holtman en haar team. Kinderen hadden stenen beschilderd en gekleurde papieren bootjes gevouwen. Semir Abduselam schonk ons een gedicht. Wethouder Cees van Eijk sprak over politiek, ik mocht een gebed doen voor de doden en de machteloosheid en de menselijkheid benoemen, spoken word artiest Fabio Lemoine ontroerde en Diggy Dex en het popmusicalkoor van Scholen in de Kunst zong ‘Lampedusa’.

Landelijk werd deze vorm van gedenken voorbereid door de stichting Migreat. www.migreat.org. De foto’s zijn van Linda Bouritius.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken