Column in De Stad Amersfoort – 23 juni 2021

Gefeliciteerd, want onze stad was jarig. Ze werd 762 jaar.

In 1259 kreeg Amersfoort namelijk stadsrechten en dat was het begin van deze telling. Die rechten maakten van de kleine nederzetting, ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de Eem, een heuse stad. Opvallend genoeg zijn het dus niet de fysieke omstandigheden die de identiteit van de plaats bepalen, niet de droge zandgronden van Amersfoort-Zuid of de groene polders van Amersfoort-Noord. En zelfs niet de Onze Lieve Vrouwetoren die je als een baken vrijwel overal in de stad kunt zien. Hilversum is met ruim 90.000 inwoners officieel een dorp, terwijl Bronkhorst een stad genoemd kan worden, ook al telt het slechts 150 inwoners. Dus ook inwoneraantal is niet doorslaggevend. Wat een stad tot stad maakt waren de rechten van mensen.

Verbinden, helpen, delen

In de middeleeuwen was dat vooral het recht om muren te bouwen en tol te heffen. En dat heeft zijn sporen achtergelaten: de prachtige Muurhuizen en de sprookjesachtige Koppelpoort zijn nog steeds beeldbepalend voor Amersfoort. Maar nog altijd wordt de identiteit van de stad bepaald door de rechten die mensen krijgen. In onze rijke en veilige tijd hebben inwoners van Amersfoort het recht, het voorrecht, om te delen en te helpen in plaats van muren van wantrouwen te bouwen en poorten te sluiten voor anderen. Ik doe bijvoorbeeld mee met de actie Vakantiegeld delen, waarmee kerken gezinnen met een smalle beurs helpen om even hun geldzorgen los te laten en in de zomer samen iets leuks te kunnen doen. En met de positieve energie van deze stad zijn er nog heel veel andere initiatieven die verbinden, helpen en delen.

Blij geroezemoes

Vorig jaar waren de straten uitgestorven en verlaten. De stad was nog steeds even mooi en misschien zelfs nog ietsje mooier dan anders, zo stil in het late licht. Maar een stad waar de mensen zijn weggedoken, verstopt in hun huizen, dat is geen stad. Wat is het heerlijk dat, nu de Corona-maatregelen versoepeld worden, de terrassen op de pleinen zich weer vullen met blij geroezemoes van mensen die elkaar ontmoeten en samen bijpraten. Straks zullen er zelfs weer optredens, concerten, voorstellingen en exposities zijn. Het zal ontroerend gewoon zijn.

Hé Stadsdominee

De komende tijd zal ik ook regelmatig in de stad te vinden zijn om te horen hoe het met Amersfoort gaat. Hoe het met jou gaat. Als je dus een kamerscherm ziet staan met de verraste of verbaasde uitroep: ‘hé, de stadsdominee!’, schuif dan even aan. En vertel me wat je op je hart hebt of waar je blij van wordt. Want het zijn al 762 jaar de mensen die Amersfoort tot een toffe stad maken.

Deze column is gepubliceerd in de Stad Amersfoort van 23 juni 2021.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

Zondvloed - Pablo gargallo, de profeet